Gegužės 7–10 dienomis violončelės elito, muzikos gurmanų ir kultūros bendruomenės dėmesį kaustęs II Tarptautinis Klaipėdos violončelės konkursas pasiekė finišo tiesiąją. Gegužės 10 d., po pietų, paaiškėjo jo laureatai ir prizininkai.

Konkursas vyko dviejose kategorijose – jaunimo (3 amžiaus grupės: A, B, C) ir profesionalų (D grupė).

A grupėje (ne vyresnių nei 10 m.) laureatais tapo:

I vieta – Mykhailo Synchyshyn (Ukraina)

II vieta – Beatričė Vaškytė (Lietuva)

II vieta – Smiltė Petrošiūtė (Lietuva)

III vieta  – Anna Plotkina (Rusija)

B grupėje (ne vyresnių nei 14 m.) laureatais tapo:

I vieta – Tichon Evlanov (Rusija)

II vieta – Xinyu Liu (Kinija)

III vieta – Bogdan Efremov (Rusija)

C grupėje (ne vyresnių nei 18 m.) laureatais tapo:

 I vieta –  Ettore Pagano (Italija)

II vieta – Jizheng Fang (Kinija)

III vieta – Artyom Ioanisyan (Armėnija)

D grupėje (ne vyresnių nei 30 m.) laureatais tapo:

I vieta – Kyung Jun Lee (Pietų Korėja)

II vieta – Florian Pons (Prancūzija)

III vieta – Kamil Mukhametdinov (Rusija)

Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso mecenatas „Limarko grupė“, vadovaujama  prezidento ir generalinio direktoriaus Vytauto Lygnugario, įsteigė piniginį prizų fondą, kuris siekia net 19 400 Eur. A ir B grupių I vietos laimėtojams atiteks po 400 Eur, II vietos – po 300 Eur, III vietos – po 200 Eur piniginiai prizai. C grupės I vietos laimėtojui atiteks – 800 Eur, II vietos  – 500 Eur, III vietos – 300 Eur piniginiai prizai. D grupės I vietos laimėtojui atiteks 8000 Eur, II vietos – 5000 Eur, III vietos – 3000 Eur piniginiai prizai.

Taip pat bus įteikti ir specialieji prizai: Klaipėdos koncertų salės įsteigtas specialusis prizas ir publikos simpatijų diplomas, kurį gaus Florian Pons iš Prancūzijos. Šis atlikėjas laimėjo ir dar kelis prizus: Liepojos simfoninio orkestro simpatijos prizą – solinį pasirodymą su Liepojos simfoniniu orkestru 2020–2021 m. sezono metu, taip pat solinį pasirodymą su Klaipėdos kameriniu orkestru  Klaipėdos koncertų salės 2020–2021 m. sezono metu bei diplomą už geriausią Vlado Jakubėno kūrinio „Serenada“ violončelei ir fortepijonui atlikimą.

Kvietimas tapti trečiojo Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso komisijos nariu atiteko konkurso D grupės I vietos laimėtojui Kyung Jun Lee iš Pietų Korėjos. Jam bus įteiktas ir Pau Cacals fondo prizas. Specialiuoju prizu už geriausią Arvydo Malcio kūrinio „Narcizas“ atlikimą  apdovanojamas Constantin Macherel iš Šveicarijos. Specialusis prizas už geriausią B. Dvariono „Introdukcija ir rondino“ atlikimą atitenka Ettore Pagano iš Italijos.

Konkurso dalyvius vertino ir nominavo 14 kompetentingų profesorių ir violončelės elito atstovų. D grupės vertinimo komisijai vadovavo David Geringas (Lietuva-Vokietija). Šioje komisijoje dirbo Andrzejus Baueris (Lenkija), Martti Rousi (Suomija), Jordi Pardo (Katalonija/Ispanija), Rimantas Armonas  (Lietuva), Borisas Andrianovas (Rusija) ir Hillelas Zori (Izraelis). A, B ir C grupių vertinimo komisijai vadovavo Romanas Armonas (Lietuva). Taip pat joje dirbo Josephas Hastenas  (Vokietija), Thomas Collingwoodas (Didžioji Britanija), Rustemas Khamidulinas (Rusija, 2017 tapęs pirmojo Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso D grupės laureatu), Toomas Velmetas (Estija), Razvanas Suma (Rumunija) ir Ivarsas Bezprozvanovsas (Latvija).

 „Vienintelis violončele atliekamos muzikos tarptautinis konkursas Lietuvoje liudija aukštą kultūrinę uostamiesčio vertę ne tik nacionaliniu, bet ir pasauliniu lygiu. Konkursas – tai galimybė augančiai jaunajai violončelės atlikėjų kartai ir jau pelniusiems pripažinimą atlikėjams įgyti naudingos tarptautinės patirties“, – konkurso reikšmę pabrėžė festivalio iniciatorius, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Paraiškas dalyvauti konkurse pateikė 77 violončelininkai iš 23 pasaulio šalių: Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos, Latvijos, Vokietijos, Prancūzijos, Vengrijos, Šveicarijos, Ukrainos, Mongolijos, Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos, JAV, Italijos, Baltarusijos, Taivano, Čekijos, Portugalijos, Australijos, Armėnijos.

2019 metų Tarptautinį Klaipėdos violončelės konkursą vainikavo 19.00 val. Klaipėdos koncertų salėje laureatų apdovanojimas ir koncertas.

Grįžti atgal